Mąka owsiana pełnoziarnista 1 kg

Mąki konwencjonalne
6.57
PLN
Mąka owsiana pełnoziarnista 1 kg
out_of_stock
Dostępność:
dostępny na zamówienie
Cena: 6,57 zł
Cena netto: 6,26 zł
szt.

Absolutny HIT! Prawdziwie aromatyczna mąka owsiana, która może zmienić oblicze Twoich potraw!
Mąka owsiana doda wspaniały i ciekawy aromat i smak do takich potraw jak naleśniki, makarony, ciasta czy inne wypieki. Możesz dodać ją do innych stosowanych mąk, do mąki orkiszowej, żytniej czy do tradycyjnej mąki pszennej. Spróbuj pozytywnie się zaskoczyć! Mąka owsiana wzbogaca smak i poprawia teksturę potraw.

Wartość kulinarna
Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża, zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu do innych zbóż (formy oplewione zawierają ok. 4-7% tłuszczu, ziarniaki nagie nawet do 9% tłuszczu). Tłuszcz ten składa się z w 40% z kwasu linolowego (zapobiega sklerozie, szczególnie zalecany w diecie starszych osób), oleinowy 35% (polecany do smażenia) oraz kwasu palmitynowego 20%. Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż zawiera oprócz dużej ilości tłuszczu około 15% białka (m.in. awenina i awenolina) i 2% włókna surowego. Ziarno owsa zawiera węglowodany, wśród których najwięcej jest skrobi. Są także rozpuszczalne polisacharydy i celuloza. Ponadto lipoproteiny, aminokwasy, peptydy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), kwas pantotenowy, witaminę E, kwas fitonowy, sole mineralne, w tym rozpuszczalną w wodzie krzemionkę. Wyróżnia się ponadto wysoką zawartością wapnia, magnezu, sodu, miedzi i lecytyny. Polisacharydy nieskrobiowe tworzą tzw. błonnik, niezbędny w codziennej diecie człowieka.

Spożycie produktów zawierających owies w Polsce jest przeciętnie kilkakrotnie niższe niż w innych krajach. Docenili go głównie mieszkańcy krajów zachodnich, szczególnie Skandynawii oraz USA i Kanady. Zdrowe odżywiania w dobie chorób cywilizacyjnych nabrało tam szczególnego znaczenia. Zwierzęta skarmia się słomą owsianą ze względu na mniejszy udział, w porównaniu do innych zbóż, trudno strawnego włókna. Natomiast plewy owsiane przewyższają wartością pokarmową słomę i są wykorzystywane również w żywieniu trzody chlewnej. W przemyśle spożywczym owies jest przerabiany na płatki, kaszę i otręby. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, nie nadaje się więc do wypieku chleba, chociaż mąka owsiana jest dodawana do ciasta chlebowego.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Owies 


Mąka owsiana pełnoziarnista 1 kg

Oznaczenie producenta ZABLISZT

Kraj pochodzenia: Węgry

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1308 kJ / 313 kcal
- białko: 13 g
- węglowodany: 66,1 g
- tłuszcz: 5,4 g

Opinie o produkcie (0)

* - Pole wymagane

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Paczkomaty InPost

Paczkomaty InPost
Sklep jest w trybie podglądu

dotpay

Sklep internetowy Shoper.pl